vw_pedijatrija | За Здравје


Error message

 • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
 • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
                         
                           
                             

ПЕДИЈАТРИЈА

                           
                           
                           
                       
 • Кашлицата е сериозен симптом

   Кашлицата не е воопшто наивен симптом – предупредуваат лекарите. Многу е важно да се најде причината за кашлицата. Кашлицата може да биде предизвикана од вируси, бактерии, алергии, карциноми, срцеви проблеми, лекарства и многу други работи. Во сите од овие случаеви терапијата е различна....

 • Кога е паметно да ги извадите осмиците?

    Осмиците или умниците се третиот сет на моларите кои што никнуваат помеѓу 17-тата и 21-вата година од животот. Многу често се случува да немаат простор нормално да се развијат и би требало да се отстранат за да се превенира идна болка и можна инфекција. Американското дентално...

 • Медот не е за мали деца

   Медот не се препорачува за деца помали од две години - потенцираат научниците. Британската агенција Food Standards Agency, FSA, ги опоменува сите родители строго да избегнуваат давање на мед на деца под две години. Опомената доаѓа откако во последните неколку месеци нагло се зголемила...

 • Момчињата влегуваат во пубертет и до две години порано

   Една студија направена во Универзитетот во Каролина, САД, упатува на факт дека момчињата влегуваат во пубертет две години порано одколку досега што се мислело. Одговорната за ова истражување д-р Марсија Херман, вели дека според истражувањето кај момчињата, пубертетските промени како што се...

 • Зголемениот крвен притисок на мајката во бременоста е лош за детето

   Научниците од Универзитетот во Хелсинки дојдоа до заклучок дека зголемениот крвен притисок за време на бременоста можа да ја намали интелигенцијата на детето. Научниците го направиле истражувањето на 400 испитаници, на кои го мереле коефициентот на интелигенција на 20 и на 69 години, но...

 • Здравствен совет - Внимавајте кога на децата им давате лекови против кашлање

  Скоро секој во аптека може да купи лекови против кашлица, но тоа не значи дека тие се безопасни. Ова посебно се однесува кога им се даваат на деца. Американската академија на семејни доктори ги дава следните препораки за давање на лекарства против кашлање кај децата: - Никогаш не му давајте...

 • Кога на вашето бебе да му понудите цврста храна?

  Вообичаено е на малите деца да им се дава цврста храна пред да наполнат две години. Но, изборот на храната и начинот на даање на истата може да претставува тешка задача. Американската академија за исхрана препорачува следење на следниве совети: - Не му давајте цврста храна на бебето пред...

 • Доењето ја штити мајката од зголемен крвен притисок

  Мајката која го дои своето дете минимум шест месеци има помал ризик од развој на хипертензија подоцна во животот. Според истражувачите досега многу истражувања биле направени каде било докажано дека доењето е многу корисно за детето, но ова истражување докажува дека доењето е корисно и за мајката...

 • Ехинацеата не е за деца

  Ехинацеата е често користена билка, особено при грип, настинка и слични состојби. Таа не е штетна за употреба, меѓутоа не се препорачува за деца под 12 години – предупредуваат експертите. Ехинацеата може да допринесе до појава на тешки алергии кај малите деца – тврдат експертите. Интензивни...

 • Здравствен совет – како да се справите со агресивното однесување кај детето

  Децата можат да почнат да се однесуваат агресивно, веднаш откако ќе научат правилно да ги изразуваат своите емоции. Американското здружение на педијатри ги нуди следниве совети за родителите чии деца се однесуваат агресивно: - Научете го вашето дете на правилата во домот, и бидете...

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER