vw_hirurgija | За Здравје


Error message

 • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
 • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
                         
                           
                             

ХИРУРГИЈА

                           
                           
                           
                       
 • Неврохирургијата - последна надеж за спас од прекумерна телесна тежина

   Неврохирургијата е последната надеж за ефикасен спас од прекумерната телесна тежина, велат научниците. Операцијата на мозокот наречена “операција слабеење” е метода за ефикасно намалување на телесната тежина. Научниците од Универзитетот Pamukkale – Турција, за новинарите изјавиле дека се...

 • Луѓето со потпросечна телесна тежина имаат поголем ризик од смрт по операција

  Телесната тежина може да претставува ризик фактор за поголема смртност после тешка хируршка процедура, но тука не станува збор за прекумерната телесна тежина. Една студија откри дека луѓето со нормален индекс на телесна маса или оние што имаат потпросечна телесна тежина, почесто умираат после...

 • Хируршка интервенција и дијабетес

  Кај пациентите кај кој е дијагностициран дијабетес, спроведувањето на хируршката интервенција во општа анестезија бара специфичен пристап. Пред хируршката интервенција, важно е да се прегледа не само состојбата на гликорегулацијата, ацидобазниот статус и нивото на електролитите, туку и да се...

 • Блефаропластика – естетска операција на очните капаци

  Блефаропластиката претставува пред се естетска корекција на очните капаци. Блефаропластиката се применува најчесто кај стари лица и е дел од третманот за разубавување, односно подмладување на лицето. Очните капаци се важен дел од нашето тело. Тие имаат за задача да го чуваат окото, да го...

 • Колку е безбедна вагиналната естетска корекција

  Во последно време, доста популарно е сексуалното задоволство да се подобри со операција. Пластичната операција била некогаш ограничена на санирање повреди и зголемување на градите но денес таа има и нова намена – намалување на усните на вагината за поголема самодоверба кај жените и поголемо...

 • Воспалението на слепото црево не мора да се лекува оперативно!?

  Истражувачки медицински тим од Digestive Diseaeses Centre во Нотингем, Велика Британија, тврди дека воспалението на слепото црево може да се третира со неоперативни методи, т.е преку антибиотска терапија. Висококвалификуваниот медицински тим направил анализа на резултатите од 4 рандомизирани...

 • Нов тренд во пластичната хирургија: Естетска корекција на брадавици!?

  Британските хирурзи интензивно започнаа со естетска корекција на брадавиците на жената. Што се можете да корегирате кај брадавицата? Па можете да корегирате речиси се. Некои жени не се задоволни со големината на брадавицата, други сметаат дека премногу се им вдлабнати и секако се врши...

 • Музиката го намалува стресот пред операција

  Неодамнешно истражување направено во Лондон од страна на група научници дало многу интересни резултати во врска со влијанието на музиката врз пациентите во пред- оперативниот период. Музиката одлично влијае врз пациентите, ги опушта и значително го намалува стресот што влијае подоцна и на...

 • Мали гради - најчести прашања

  Градите не само што се развиваат различно кај сите жени туку тие се менуваат во форма и големина низ целиот живот. Двете гради дури може да бидат со различна големина. Градите започнуваат да се развиваат околу 10-тата година од животот и продолжуваат да менуваат форма и големина низ пубертетот....

 • Обрежување – позитивни и негативни карактеристики

  Обрежувањето претставува одстранување на дел од “вишокот” кожа од врвот на пенисот. Денеска ќе се задржиме на позитивните и негативните карактеристики на обрежувањето. Обрежувањето и традицијата Имено, обрежувањето е врзано со културата, верувањата и традицијата кај одредени групи на луѓе....

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER