vw_bolesti_k | За Здравје


Error message

 • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
 • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
                         
                           
                             

БОЛЕСТИ - К

                           
                           
                           
                       
 • Корозивни повреди на хранопроводот

  Автор: Д-р Петар Динов Корозивните повреди на хранопроводот најчесто настануваат при обидите за самоубиство (tentamen suicidum), а кај децата се случуваат ненамерно. Причини за настанување Се разликуваат интоксикации со киселини (хлороводородна, оцетна и др.) и бази (камена сода...

 • Кератоконус

  Кератоконус се случува кога корнеата (рожница) – предната, проѕирна обвивка на окото – се истенчува и постепено се испакнува нанадвор во форма на конус. Оваа форма на конус предизвикува заматување на видот и може да предизвика чувствителност на светлина. Кератоконус најчесто ги зафаќа двете очи и...

 • Хронична кашлица

  Дефиниција Хронична кашлица е онаа кашлица која што трае повеќе од осум недели. Може да предизвикува проблеми во спиењето и следствено на тоа да започнете да се чувствувате истоштено. Хроничната кашлица во својата најсилна форма може да предизвика повраќање, фрактури на ребрата и вртоглавици...

 • Ентероколитис предизвикан од Clostridium difficile

  Clostridium dificile преставува бактерија која предизвикува псевдомембранозен колитис. Псевдомембранозниот колитис е ретко и тешко заболување на дебелото црево со карактеристични мембрани на слузницата. Причинителот е бактерија од родот Clostridium. Тоа се грам позитивни бацили кои во стари...

 • Конјуктивитис или црвено око

  Конјуктивитис или народно попознато како “црвено око” се појавува како последица на на воспаление на меката обвивка која ја прекрива внатрешната страна на очниот капак. Постојат различни облици на манифестација на воспалението. Oд слабо воспаление кое се манифестира со благо црвенило до акутно...

 • CREST Синдром

  CREST синдромот претставува форма на систематска склероза, која се јавува во склоп на: C alcinosis R aynaud феномен, E sophageal dysmotility- Езофагусна дисфункција, S clerodactyly - Склеродактилија T elangiectasia - Телеангиектазија. Причини за настанување...

 • Келоид

  Автор: Д-р Милан Чакаровски Келоид претставува бенигна, остро ограничена, хипертрофична маса која настанува после повреди или после некоја друга патолошка состојба на кожата, а може да се јави и спонтано. За разлика од хипертрофичната лузна, може да се прошири и надвор од границите на...

 • Кластер главоболкa или главоболка “будилник”

  Кластер главоболките се јавуваат циклично или периодично во одредени интервали, по што оваа состојба го добила своето име – кластер. Кластер главоболката е онаа која предизвикува најголема болка во главата. Таа понекогаш е наречена ‘’будилник-главоболка’’, поради тоа што може да се појави среде ноќ...

 • Келоид

  Што е келоид? Келоидот може да се смета за ‘’ лузна која не прекинува да расте ‘’. Келоидот, познат уште како келоидна лузна е цврста формација, која што е подигната над нивото на кожата. Нејзината горна површина најчесто е мазна и е розево-виолетово пребоена. Келоидните лузни имаат...

 • Клептоманија

  Клептоманија е комплексно психичко нарушување кое се карактеризира со повторлива и неодолива потреба да се украде некој материјален предмет. Почесто е застапена кај пациентите кои се зависни од некоја хемиска супстанција или имаат коегзистирачка анксиозност, нарушување во расположението или...

Pages

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER