vw_bolesti_f | За Здравје


Error message

 • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
 • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
                         
                           
                             

БОЛЕСТИ - Ф

                           
                           
                           
                       
 • Фоликулитис

  Фоликулитисот претставува бактериска инфекција на фоликулите од влакното. Фоликулитисот обично е предизвикан од Staphylococcus aureus, но понекогаш и од Pseudomonas aeruginosa. Симптомите на фоликулит вклучуваат блага болка, лупење на кожата или иритација. Знак за фоликулит е...

 • Топ 10 бизарни фетиши

  Автор: д-р Александар Ристески -специјализант по психијатрија- Според Сигмунд Фројд, фетиш се однесува на предмет или дел од телото на една личност која постанува објект на нечија сексуална надразба. Сите ние имаме некаков фетиш, без разлика дали тоа го признаваме или не, дали сме свесни за тоа...

 • Фантосмија – мирисни (олфакторни) халуцинации

  Што ги предизвикува олфакторните халуцинации? Многу луѓе се чувствителни на одредени мириси, но кај олфакторната халуцинација, вие чувтвувате мирис кој не е присутен во вашата околина. Мирисите кои се чувствуваат кај фантосмијата варираат од личност до личност и можат да бидат...

 • Фетален алкохолен синдром (ФАС)

  Феталниот алкохолен синдром (ФАС) е состојба предизвикана од консумирање на алкохол за време на бременоста. Проблемите кои се предизвикани од овој синдром вклучуваат физички деформитети, ментална ретардација, потешкотии во учењето, проблеми со видот и потешкотии во однесувањето на детето. Овие...

 • Фибромијалгија (мускулно-зглобни болки)

  Фибромијалгијата припаѓа на група на заболувања кои се нарекуваат синдром на идиопатски (со непозната етиологија) мускулно-скелетни болки. Причината за настанување не е позната. Таа претставува болест која се карактеризира со долготрајни, распространети болки во мускулите и коските,...

 • Фенилкетонурија

  Автор: Роберт Николовски Студент на медицина Фенилкетонуријата (PKU) е автосомно рецесивно наследна метаболопатија, условена со мутација на структурните гени за синтеза на хепаталните (црнодробните) ензими, фенил-аланин-хидроксилаза и/или кофакторите тетрахидробиоптерин. Фенилаланинот не се...

 • Фобии – Трет дел

  Специфични фобии Специфична фобија е ирационален страв од специфични предмети, објекти или ситуации. Специфичните фобии, како група, се меѓу најчестите анксиозни нарушувања, но често се помалку вознемирувачки од другите анксиозни растројства. Во период од една година,...

 • Функционална предпубертетска кастрација

  Функционалната предпубертетска кастрација претставува вроден недостаток на функцијата на двата тестиса – и андрогените и репродуктивните. Причини за настанување Причината е непозната. Иако се работи за фенотипски нормални машки личности, тестисите недостасуваат после раѓањето (анорфија)....

 • Алергија предизвикана од сончева светлина - фотосензитивност

  Да, постои и ваков тип на алергија која претставува преосетливост на сончева светлина. Оваа алергиска реакција уште се нарекува и фотосензитивност. Кај некои луѓе организамот неможе да ја толерира изложеноста на сончева светлина и се активира имунолошкиот систем. Типот на реакцијата и количината на...

 • Фобии – Втор дел

  Социјална фобија Социјалната фобија (социјална анксиозност) е страв и вознемиреност во врска изложеност на одредени општествени ситуации и социјално општење, така што резултира со избегнување на истите. Луѓето се социјални суштества, и нивната способност да се однесуваат комотно во социјални...

Pages

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER