vw_bolesti_b | За Здравје


Error message

 • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
 • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
                         
                           
                             

БОЛЕСТИ - Б

                           
                           
                           
                       
 • Бруцелоза

  Автор: Др. Панче Здравковски Бруцелозата е заразна болест што се шири од животните на луѓето, најчесто преку непастеризирано млеко, сирење и други млечни прозводи. Многу ретко, бактериите кои ја предизвикуваат бруцелозата можат да се пренесат преку воздух или преку директен контакт со заразено...

 • Баретов синдром (Barett-ов езофагус)

  Претставува стекнат дефект на слузницата на хранопроводот поради долготрајно присуство на гастроезофагеален рефлукс (враќање на содржината од желудникот во хранопроводот) и најчесто се манифестира со улцерации или стриктури (стеснувања), претежно локализирани во дисталниот дел на хранопроводот....

 • Бартолиниева циста

  Бартолиниевите жлезди се наоѓаат на секоја страна од вагиналниот отвор. Овие жлезди лачат течност која помага во подмачкување на вагината. Понекогаш, отворите на овие жлезди се зачепуваат, и предизикуваат течноста која се лачи да се враќа во жлездите. Резултатот е релативно безболен оток, наречен...

 • Ботулизам

  Ботулизмот е акутно инфективно неконтактно заболување, односно неуроинтоксикација предизвикана од ботулинскиот бацил. Етиологија Klostridium Botulinum е грам позитивен бацил, кој што е подвижен и со мали ресички. Се размножува во анаеробни услови (без кислород), лачи егзотоксин кој е...

 • Блефаритис – воспаление на очните капаци

  Блефаритис е воспаление на очните капаци. Тој обично се јавува на делот на очните капаци каде што растат трепките. Блефаритисот се јавува кога ситните лојни жлезди, лоцирани во близина на базата на трепките, не функционираат правилно. Ова води до воспаление, иритација и чешање на очните...

 • Блумов синдром – или преосетливост на сончева светлина

  Блумовиот синдром е релативно ретко заболување кое е пренесува од родител на детe автозомно-рецесивно. Овој синдром е доста тежот тип на заболување, a животниот век на лицата со Блумов синдром ретко поминува 20 години. Блумовиот синдром главно се карактеризира со преосетливост на сончева...

 • Bigorexia (преокупираност со развој на мускули)

  Преголемата преокупираност за развој на мускулатурата може да предизвика пореметување на сликата на телото слична на анорексија. Бигорексијата (мускуларна дисморфија) денеска погаѓа околу стотина илјади мажи. За некои мажи изградбата на мускулите е толку важна па поради престојот во теретаните...

 • Бругада синдром

  Бругада синдром е потенцијално загрозувачко по живот нарушување на срцевиот ритам. Тоа се карактеризира со специфично абнормално срцебиење, наречено знак на Бругада, кој е откриен со помош на електрокардиограмски тест. Бругада синдромот често е наследна состојба. Многу луѓе кои го имаат овој...

 • Бурзитис (Bursitis) – една од причините за болка во зглобовите

  Автор: Д-р Наталија Хаџи-Петрушева Бурзитисот претставува воспаление на бурзите – мали оддели кои се исполнети со течност, и се лоцирани во близина на зглобовите и коскените испакнувања (проминенции) насекаде во телото. Бурзите делуваат како амортизери помеѓу мускулите, тетивите и коските. Тие...

 • Бекерова циста

  Бекеровата циста претставува поплитеална (задколенична) кеса исполнета со течност, која предизвикува притисок и чувство на стегање позади коленото. Болката особено се влошува кога подколеницата целосно се истегнува или се собира. Симптоми Во некои случаи, Бекеровата циста не предизвикува...

Pages

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER