Хематурија (Појава на крв во урината) | За Здравје


Error message

  • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
                         
                           
                             

НЕФРОЛОГИЈА

                           
                           
                           
                       

Хематурија (Појава на крв во урината)

Хематурија преставува присуство на крв (еритроцити) во урината. Во однос на бројот на еритроцитите во урината постојат микро и макроцитурија (макроскопска хематурија).Причини за настанување


Причините за настанување на хематуријата се многубројни. Може да се појави кај небубрежни заболувања – хематолошки (хемофилија, тромбоцитопенија, српеста анемија, таласемија), кардиоваскуларни (декомпензација на срцето, тромбоемболиска болест) и токсоалергиски реакции. Хематуријата од бубрежно потеклно е предизвикана од – вродени или стекнати аномалии на бубрезите, вродени или стекнати заболувања на крвните садови на бубрезите, калкулоза на бубрезите и мочните патишта, примарен гломерулонефритис, и секундарни гломерулопатии, воспаление на мочните патишта, неоплазми на бубрезите и мочните патишта.Клиничка сликаХематуријата може да биде макроскопска (видлива со голо око како црвено пребоена урина, или микроскопска (видлива со микроскопски преглед на урината). Макроскопската хематурија се карактеризира со светло-кафена или црвено обоена урина, која не мора секогаш да биде знак за еритроцити во урината (може да се појави после јадење одредена храна, на пример цвекло). Хематуријата може да биде инцидентна (после траума, тешка физичка работа), интермитентна (кај калкулоза, инфекции на уринарните патишта) или постојана (кај паренхимски заболувања на бубрезите).ДијагнозаСе поставува врз основа на анамнезата, клиничката слика, лабараториските анализи, објективниот преглед (палпација на бубрезите, ректално туше кај мажите, гинеколошки преглед кај жените), интравенска урографија, цистоскопија, ретроградна уретропиелографија, артериографија и биопсија на бубрезите.ТерапијаХематуријата се лекува каузално, т.е. во однос на причината. Доколку тоа не е можно се применува симптоматска терапија. Кај масивната хематурија изгубената крв се надоместува со трансфузии на крв.Автор: За Здравје

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER